Interview
Download eller læs her
Løkke på lerkrukke.
11. maj bliver dagen hvor en af veteranerne på Køges rockscene udkommer med ny, og godt rusten, lerkrukke.
Hans Løkke stiger ud af bilen, den i interviewet omtalte lerkrukke ses th i billedet. (Foto: Mikkel Løkke)
Vi mødte albumdebuterende, eller snarere krukkedebuterende, Hans Løkke, hjemme på gården i Svansbjerg, med en gammel lerkrukke stående på bordet foran sig.
Hans Løkke kommer noget nær flyvende ud af den gamle varevogn, og undskylder han kommer for sent til interviewet med, at han ”Var nødt til at forsegle en ildelugtende brønd ovre på Kjærsgården.”. Hans peger forarget mod nord. Vi sætter os overfor hinanden ved bordet på gårdspladsen, og efter at være budt på kaffe fortæller Hans, tydeligt bevæget.
”Der skete noget både skrækkeligt og magisk her forleden. Vores lille, søde kat blev kørt over af en Volvo 780. Stor, tung, svensk militærkøretøj mod spinkel, pelset musefanger. Splash!” Råber Hans og banker næven i bordet så kaffekopperne danser.
Hans Løkke fortæller om fundet. (Foto: Mikkel Løkke)
Han tager en majspibe frem og begynder at stoppe den med tobak fra en ældet, rusten blikdåse, idet han fortsætter ”Volvoen vandt den ulige kamp, og katten sku’ i hullet nede i baghaven til de andre. Jeg fattede spaden for at få katteliget ned til hvad der efterhånden ligner en massegrav. Det er ikke første gang en af vores katte har måttet give op overfor fremskridtet, og snart gør de motorvejen 10-sporet, så vi ka’ få banket varmegraderne op.”
Hans Løkke viser hvor han fandt krukken. (Foto: Mikkel Løkke)
Hans sukker og tager en slurk kaffe, det er tydeligt han var glad for det lille dyr. Han fortsætter. ”Spaden i jorden, der stadig var frosthård og tung, et stik, to stik, ROMMY! Hans griner stille og fortæller optaget og med et skarpt funklende blik videre. ”Tre spadestik nede skete miraklet, der vil vise sig totalt at ændre måden vi mennesker kommunikerer musik på. Underet der vendte sorgen over at have mistet vores kat, til taknemmelighed over det ikke var helt meningsløst og forgæves.
Hans tænder omhyggeligt piben, puster en tyk tåge af velduftende røg ud, og banker piben mod krukken. ”Klonk! Spaden stødte pludselig imod noget hårdt, der ved at skrabe jorden væk, viste sig at være en så godt som intakt lerkrukke, på størrelse med en nyfødt tronarving.” Hans viser størrelsen ved at lade hænderne omfange krukken på bordet, og fortsætter ufortrødent. ”Jeg fik forsigtigt gravet krukken fri for jord, og nænsomt gelejdet den op af det dunkle hul. Der sad stadig nogle jordklumper klinet mod det fugtige, brændte ler, og det var ved fjernelse af disse, kradsende med neglene, at det egentlige mirakel forløste sig.
Hans ”afspiller lerkrukken. Spiu iu ip. (Foto: Mikkel Løkke).
Hans istemmer med en nasal klagende stemme. ”Spiu iu ip. Spiu iu ip ip ip. Klagende, messende.” Iuuu aiiu angran svirp.” Hans ser forundret på krukken, tænder igen piben og fortsætter. ”Med neglene forsigtigt, og dog med et fast, jævnt og bestemt tryk mod krukken, afspilledes nærmest klagende strofer fra en svunden tid. Magisk og forrygende! Jeg var sgu med om bordet og ku’ høre de sang, elskede og græd – engang tilbage i de mørke tider!”
”Og i dét nu kom ideen til mig, som var det en åbenbaring fra skaberen selv.”, fortæller Hans Løkke videre. ”Hvis man på denne måde fra krukken kunne afspille fordums tiders klagemål, så måtte det også kunne lade sig gøre at indspille hymner på lerkrukker, her i vor tid, det herrens år 2012! Det kan ikke være tilfældigt at denne epokegørende opdagelse kom for en dag netop i denne tid. Hans´ øjne funkler, idet han med tydelig begejstring fortæller.
Hans Løkke fortæller om det fantastiske fund. (Foto: Mikkel Løkke)
”Tænk jeg har med mine gode venner i orkesteret Hansband lige indøvet 16 telecasterdrevne hymner til livet, døden, kærligheden – og stuens ro! 16 vidnesbyrd om mit sølle levned, æggens kant. 16 skildringer af vores alles liv, med tydelige henvisninger til mine forbilleder Dylan, Springsteen og Waits. Nu lader det sig endelig gøre at dele disse, uden vi alle fire behøver troppe op med vores instrumenter og alskens habbengut.”, jubler Hans Løkke nu helt eksalteret, og fortsætter sin talestrøm, kun afbrudt af sirlige bak på majspiben, der fortsat sender liflige tobaksdufte ud i den danske forårsluft.
”Ca. 500 meter fra mit hus i Svansbjerg ligger Hegnetslund mose”, Hans peger med piben i retning mod vest, ”hvorfra det fineste blåler i århundreder er blevet opgravet, formet og brændt til alskens husgeråd fra tegl og mursten til fade og – ja krukker. Hurtigt fik jeg 20 pottemagere i det lokale pottemagerlaug til at dreje krukker, mens Hansband lystigt afspillede sange til sædernes forfald, gudernes retræte og erkendelsens dunkle tåger. 16 sange om skøre kuglers færden på den store Skøre Kugle.
Ja, kun fantasien sætter grænser. medie. (Foto: Mikkel Løkke)
De færdigindspillede krukker kom derfor alle til at få indgraveret titlen ”Skøre Kugle”, beretter Hans mens han stolt fortæller om de 16 sange på i alt lidt over en time. De er lige til at køre hvorhen man vil”, lyder begejstringen! ”De kan afspilles overalt hvor der er negle, og det har de fleste trods alt lige ved hånden!, Hans slår en høj, gnækkende latter op, lægger piben fra sig og tager lerkrukken i hænderne. ”I stuen, i bilen, ude i det fri, på arbejdet, you name it!” Hans slår eftertænksomt blikket ned og mumler. ”Med mindre man er chauffør, men vi arbejder på en håndfri Hans ser mange muligheder i det nye
udgave. –
Det er meget intenst og krævende at arbejde med lerkrukkers lyde.
Hans Løkke viser hvordan. (Foto: Mikkel Løkke)
Samtalen slutter her, vi trykker på næven, og Hans følger mig fra gårdspladsen ud på vejen, for at vise mig åstedet, hvor husets kære kat måtte lade livet ved mødet med fremskridtet – for at begynde et nyt, der vil mangfoldigøre musik og gøre det til hver mands eje. Alle kan dreje sig en krukke!
Hans Løkke lægger ikke bånd på sin begejstring over opdagelsen. (Foto: Mikkel Løkke)
På et tidspunkt var Hans Løkke på vej ned i lerkrukken. Hansband fejrer denne opsigtsvækkende opdagelse med en reception på Tapperiet, Køge, fredag den 11. maj kl. 20-22. Kom og få en lerkop øl, vi gi’r i dagens anledning! Hæng ud med rare mennesker i hyggelige omgivelser, hør lidt sange fra krukken Skøre Kugle, og glæd dig ved at dette ikke er det eneste orkester der vil benytte sig af denne teknologi.
Han kom heldigvis op igen så vi kunne færdiggøre interviewet! (Foto: Mikkel Løkke)
Snart vil det være hvermands eje at lave sig en krukfuld musik, og musikken vil pludselig regne ned som manna fra himlen, overalt på vor fantastiske, syndige klode. Hans Løkke slutter af med at trøste dem der syntes de har ventet længe nok på nyskabelsen, med at de kan tyvstarte ved at downloade sangene hos alle større digitale udbydere allerede fra idag!
Interviewet er slut og Hans Løkke skal videre med sin magiske lerkrukke. (Foto: Mikkel Løkke)
Kontakt: tynde skiver, tlf 2721 5735 / mail: hansloekke@gmail.com